• Integer vitae nulla!

    Yedi yıl önce kimsenin ondan haberi yoktu

    Yedi yıl önce kimsenin ondan haberi bile yoktu; bugün hayatımızın vazgeçilmezi oldu... Bundan yaklaşık 10 yıl önce hayatımızda olmayan ancak şimdi birçok kullanıcının vazgeçilmezi haline gelen Facebook , 4 Şubat'ta yedinci yaşını kutladı. Yedi yıl önce bir üniversite yurdunda oluşturulan Facebook'un birkaç yıl sonra 500 milyon kullanıcılı...

  • Suspendisse neque tellus

    Cevap kâğıtları internette olacak!!!

    Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) ortaya çıkan kopya skandalı sonrasında sınavlarda güvenlik önlemlerini artıran Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), yeni bir uygulama başlattı. Sınavların değerlendirme sürecine güveni artırmak amacıyla artık adaylar sınav yapıldıktan 5 gün sonra cevap kağıtlarına internetten ulaşabilecek. Adaylar....

  • Curabitur faucibus

    Curabitur faucibus

    Suspendisse neque tellus, malesuada in, facilisis et, adipiscing sit amet, risus. Sed egestas. Quisque mauris. Duis id ligula. Nunc quis tortor. In hendrerit, quam vitae mattis interdum, turpis augue viverra justo, sed semper sem lorem sed ligula. Curabitur id urna nec risus volutpat ultrices....

9 Şubat 2011 Çarşamba

Avukat Wikileaks'e özenirse

Rusya'da bazı şirketlerin yolsuzluklarına blogunda yer vererek meşhur olan Aleksen Novalnıy adındaki avukat Wikileaks'e özendi.
Novalnıy, Rospil ismiyle bir site kurdu. Sitede yayınlanan belgelerde, devlet şirketlerinin ihale verme süreçleri ifşa ediliyor.İsteyen vatandaşlar siteye şüphelendikleri ihalelerle ilgili bilgi ve döküman gönderebiliyor.
Siteyi blogunda tanıtan Novalnıy, Rospil.info'nun henüz test aşamasında olduğunu duyurdu. Yakın zamanda sayfanın tamamen Rospil.net adresine yönlendireceğini belirten Novalnıy, siteye tüm kullanıcıları devlet ihalelerindeki yolsuzluklarla ilgili bilgi göndermeye davet etti. Ayrıca sitede tüm ihaleler ile ilgili yorum ve görüş yazma imkanı da olacak.
Uzmanlar, Rospil.info sitesinin yolsuzluk ve rüşvetle mücadelede etkili olacağına inanıyor. Ülkede bir çok insan, Novalniy'in de Wikileaks'in kurucusu Julian Assange gibi meşhur olacağına inanıyor.
İnternet uzmanı Anton Nosik sitenin gerçek anlamda rüşvet ve yolsuzluklarla mücadelede başarılı olabileceğine inandığını belirtti. Nosik, "Novalnıy Rusya'da az sayıda bulunan yolsuzluk uzmanlarından biri. Bu konuda onun kadar kimse araştırma yapmamıştır. Bu yüzden şüphe uyandırıcı ihalelerle ilgili bir sitenin kendisi tarafından açılması çok beklenen bir şeydi" dedi.
Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili Konstantin Rıkov'a göre ise Novalnıy'in yeni projesi ismini duyurmaya yönelik. Rıkov, "Bu site klasik gizli bilgileri açığa çıkartmak için değil, kendini reklam yapmak için düşünüldü" diye konuştu.
Novalnıy blogunda yayınladığı belgelerle kamuoyunu dikkatini Sağlık Bakanlığı ihalesine çekti. İddiaya göre, sağlık personeli ve hastalar için planlanan sosyal ağın kurulması için 55 milyon ruble (yaklaşık 2 milyon dolar) teklif verilerek 16 gün içinde yapılması istenmişti. Novalnıy'in bu bilgileri yayınlamasının ardından kısa süre sonra ihale kapatıldı. İhaleyi açtıran birimin yöneticisi Oleg Simakov ise görevinden ayrıldığı duyuruldu.
Kasım ayında da Novalnıy yine blogunda yayınladığı bir belge ile devletten 4 milyar doların çalındığını iddia etmişti. Novalnıy, Doğu Sibirya-Pasifik petrol boru hattı inşaatı sırasında çeşitli yolsuzluklar yapılarak devlete zarar verildiğini iddia etmişti.
'RosPil' kelimesi Rusça'da 'testere ile biçmek' anlamına geliyor. Site sahibi böylelikle bütçenin yönetici ve elitler arasında haksız bir şekilde paylaşıldığını ima ediyo

0 yorum:

Yorum Gönder